Over Octavie aperitief

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
22 sep

Octavie aperitief

Op ontdekking in Kamp van Beverlo-Leopoldsburg

zondag 22 september 2024 van 14:00 uur tot 18:00 uur
Weet u wat een marketentster was? Het was een vrouw die het leger volgde en gerechtigd was om de soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven.
Drank verkochten de marketentsters uit een typisch tonnetje dat ze op de heup droegen. Vaak was een marketentster getrouwd met een gewone soldaat of in elk geval iemand met een mindere rang dan die van onderofficier. Ze waren vanouds ‘kampvolgsters’, een vast onderdeel van de legertros. In kampen en kazernes dreven ze een soort van ambulant café. Het vroegere leger kende immers geen eigen kantine- of refterdienst. In de permanente kazernes van de staande legers van de latere negentiende eeuw dreven daarom de marketentsters de soldatenkantine en ze verrichtten tegen betaling werkzaamheden zoals het wassen en onderhouden van soldatenkleren. Wellicht om ook zichzelf een wat militaire air te geven, droegen marketentsters een soort van uniform. Je ziet ze ook vandaag nog bij optochten van Limburgse, Gelderse of Rijnlandse schutterijen.
  
Onze gids Charlotte ‘Octavie’ Leclair, getooid in een historische grand tenue, neemt ons bij de hand voor een boeiende wandeling door het ‘Kamp van Beverlo’, destijds een van de grootste, zo niet het grootste Belgische legerkampement. Octavie, in het echte leven Nadia Vorstenbosch, treedt uit eerbetoon in de voetsporen van haar oudmoeder, destijds een authentieke marketentster in Het Kamp.
 
Onderweg krijgen we een bevlogen verhaal over het beroep van marketenster, ontdekken we bijzondere plekjes en genieten we van lekkere plaatselijke proevertjes. Alles van A tot Z uit het Kampse leven gegrepen!
De begeleide wandeling duurt twee uur en de afstand bedraagt ongeveer 2,5 km. Het aantal deelnemers
is beperkt tot 24 en die betalen daarvoor 10 € (leden Davidsfonds) of 12 € (niet-leden).
Vóór 12 september inschrijven via e-mail (davidsfondshds@gmail.com) en dat bedrag - na bevestiging van onzentwege – overmaken naar onze bankrekening BE23 0682 1145 6791.
  

Prijzen

We carpoolen, met vertrek om 13.00 aan het kerkhof van Herk-de-Stad.

Labels: Activiteithistorische verhalen