Over “De Boerenkrijg in Limburg”

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
17 okt

“De Boerenkrijg in Limburg”

De Boerenkrijg, ook Beloken of Besloten tijd geheten, was een opstand in 1798, tijdens de Franse tijd, van de landelijke bevolking tegen het door de Fransen in de Zuidelijke Nederlanden gevestigde staatsgezag. 

maandag 17 oktober 2022 van 14:00 uur tot 17:00 uur

Graaf van Loonzaal Een samenwerking van Davidsfonds, OKRA en De Markthallen

“De Boerenkrijg in Limburg”

Deze nogal amateuristische opstand was geen criminele actie en ook geen reactionaire beweging tegen de Franse Revolutie. Het was wel een bij voorbaat verloren opstand.  Een democratische en pacifistische revolte, in de eerste plaats tegen de nieuwe wet op verplichte dienstplicht in het Franse leger.  De Boerenkrijg werd vervolgens stevig geromantiseerd tot de "Voor Outer en Heerd"- beweging, die hij overduidelijk niet was.
Tot deze conclusie kwam historicus Van Gehuchten, die in zijn boek duidelijk maakt dat ook in onze onmiddellijke omgeving de Boerenkrijg stevig heeft gewoed. Bijvoorbeeld in Diest, Halen, Donk en Herk, dat van dan af ineens Herck-la-Ville gaat heten en tot op vandaag Herk-de-Stad.  Boeiende historie van vlak aan onze voordeur !

François Van Gehuchten, onderzoeker en schrijver

Gedurende vier jaar bestudeerde Looienaar François Van Gehuchten intensief het grote oproer in de Nederlanden ten tijde van het Directoire (1795-1799). De Boerenkrijg was daarvan een belangrijk onderdeel .

Francois Van Gehuchten

Markthallen - Markt 1 3540 Herk de Stad

Deelname : 5 euro voor leden van Okra of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl.koffie en versnapering)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLiteratuurBeeldende kunstDiversiteitFilosofieLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2BasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitEuropa