Bezoek oud kerkhof Hasselt, 16 april 2023

Bezoek oud kerkhof Hasselt, 16 april 2023

“Hasselt in memoriam”

op 24 augustus 2023 om 16:54

Met een gezellig groepje van 16 mensen zakten we half april 2023 af naar de Limburgse hoofdstad om er een ware ‘parel op rust’ te ontdekken: het oud kerkhof van Hasselt aan de Kempische Steenweg, in gebruik van ongeveer 1800 tot 1930 en sinds 2004 als monument beschermd. Met zijn statige wilgen en cipressen, weelderig mos, klimop en gevallen bladeren overal ademt het kerkhof melancholische waardigheid en ootmoedige stilte.

Verscholen achter hoge muren mag dit kerkhof gerust een open museum genoemd worden met zijn monumentale grafstenen, grafkapellen en gedenkzuilen. Illustere Hasselaren zoals pater Valentinus Paquay (Heilig Paterke), ridder de Corswarem, minister Joseph Thonissen, gouverneur Adolphe Goupy de Beauvolers, tal van burgemeesters zoals Bamps, Stellingwerff, Nagels, Goetsbloets, Roelants en Portmans, dokter Willems, musicus-dirigent Alexis Pierloz, kortom zowat de hele Hasseltse beau monde hebben er hun eeuwige rust gekregen.

Gids Jos Sterk, journalist en gedreven door de geschiedenis, nam ons vol passie mee op een wandeling doorheen het kerkhof. Met een waterval van verhalen en anekdotes bracht hij het leven van de overledenen en hun families terug tot leven. Roerige tijden waren het vroeger, zo bleek. Soms leek het wel op een slagveld in plaats van een rustoord.

Het bezoek aan het Oud Kerkhof in Hasselt was een leerrijke beleving, kortbij en boeiend.

Naar goede traditie sloten we de dag af met een smakelijke drink in een Herks cafeé.

Enkele sfeerbeelden van ‘Hasselt in memoriam’

Hasselt in Memoriam - grafkapel  Hasselt in Memoriam - gids Jos Sterk  Hasselt in Memoriam - grafsteen

Hasselt in Memoriam - landschap 1  Hasselt in Memoriam - landschap 2  Hasselt in Memoriam - gedenkplaat Heilig Paterke Valentinus Paquay

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit